Een crisisplan is een belangrijke leidraad in de voorbereiding op, het managen van en de evaluatie van een crisis. In deze blogpost gaan we dieper in op de opbouw van een crisisplan, waarbij we de belangrijkste elementen van een effectief crisisplan behandelen. Zo weet je precies waar je aan moet denken wanneer je een crisisplan gaat opstellen of herzien.
Het is van belang dat de context omtrent het crisisplan wordt geschetst in de inleiding. Deze context kan worden opgedeeld in twee delen:
In dit onderdeel van het crisisplan beschrijf je op welke manier jouw organisatie zich voorbereidt op crisissituaties:
Het is van belang dat de structuur van de crisisorganisatie beschreven is. Je kan dit visualiseren door een organogram van de crisisorganisatie toe te voegen. Deze kan namelijk afwijken van de ‘normale’ gang van zaken. Besteed in dit hoofdstuk ook aandacht aan de verschillende crisisteams en de rollen.
Het hoofdstuk ‘Respons’ beschrijft hoe de crisisorganisatie in actie komt. Beschrijf in ieder geval:
Het hoofdstuk "Nafase" in een crisisplan beschrijft de periode na de crisis. Hieronder volgen enkele onderdelen die kunnen worden opgenomen in dit hoofdstuk:
Wil je een vliegende start bij het maken van een crisisplan? Wij hebben een Gratis Template Crisisplan ontwikkeld om je op weg te helpen. Klik hier om deze te downloaden.