Het is 2:13 uur. Over iets meer dan driekwartier gaat de wekker. Dan gaat het beginnen. Ik maak me zorgen over wat er komen gaat, want ik ben minder goed voorbereid dan vorige keer. Zou het genoeg zijn?
Om 4:00 uur wordt het startsein gegeven voor de 105e editie van de Nijmeegse 4daagse. Ik begin enthousiast aan de eerste kilometers van de 200 kilometers lange tocht die ik de komende dagen voor de boeg heb.
In dit blog sta ik stil bij mijn leerpunten van deze uitdaging en hoe deze zich laten vertalen naar andere uitdagingen, zoals het uitdenken en implementeren van crisismanagement binnen een organisatie.
“Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars”. Grootse, uitdagende doelen kunnen helpen om het beste uit jezelf te halen. Niet eens per sé door het behalen van het doel zelf, maar doordat ze richting kunnen geven aan alle kleine beslissingen die we dagelijks nemen.
De 4daagse is hier een mooi voorbeeld van. Het wandelen van 200 kilometer in vier dagen is een serieuze opgave. De meeste verstandige manier om je daarop voor te bereiden is door vanaf januari rustig te starten met trainen, zodat je lichamelijk en mentaal kunt wennen aan de afstanden en de pijntjes en probleempjes die je onderweg tegenkomt.
Een grote uitdaging op een ander vlak is het ontwerpen en inrichten van de informatieflow tijdens een crisis. Dit is een ingewikkeld probleem, omdat je de organisatie wil voorbereiden op een onverwachte situatie en omdat je daarbij ook belangrijke stakeholders in de organisatie mee moet nemen.
Om een groots doel te bereiken is het zaak om een idee te hebben van de route van de huidige situatie naar de beoogde situatie. Die route hoeft nog niet compleet te zijn, als de eerste stap maar duidelijk is. Zoals ook bij een echte route vaak het geval is; naar mate je meer van de route afgelegd hebt, des de duidelijker wordt het vervolg van de route.
Een van mijn strategieën hiervoor tijdens de 4daagse is het uur-voor-uur principe. Ik loop gedurende 50 minuten, neem 10 minuten rust en loop dan weer 50 minuten, etc. In plaats van te verdrinken in de totale afstand, concentreer ik me alleen op het huidige uur. Hoe lang het nog duurt en of je het einde wel gaat halen is niet belangrijk, alleen het huidige uur telt.
Een vergelijkbare aanpak is denkbaar voor het inrichten van je crisismanagementproces. Bekijk waar je organisatie op dit moment staat, wat het beoogde resultaat is en welke stappen daar ongeveer tussen zitten. Door de aandacht te richten op de huidige stap en niet te ver vooruit te kijken, behoud je helderheid en behendigheid.
Het focussen op het deel dat nu voor ons ligt, gaat vooral over mindset. Het stelt ons in staat om positief te blijven, omdat we herhaaldelijk successen vieren tijdens onze reis.
Tijdens de Nijmeegse 4daagse en ons streven naar doelen, is het cruciaal om tussentijdse successen te erkennen en te vieren. Dit verhoogt de motivatie en versterkt ons doorzettingsvermogen.
Op vrijdagmiddag kwam ik met een paar flinke bossen gladiolen en een biertje of twee in de benen over de finish. Een mooie afsluiting van vier uitdagende, leerzame dagen, gevuld met veel zingen, dansen en lachen. Oh ja, en wandelen, heel veel wandelen.
De Nijmeegse 4daagse is een mooi voorbeeld dat zelfs de grootste uitdagingen behapbaar worden wanneer we ze opdelen in kleinere stappen (pun intended). Dit principe heeft veel bredere toepasbaarheid, zowel in onze persoonlijke als professionele doelen.
Houd dit in gedachten terwijl je je eigen "vierdaagses" benadert en stap voor stap vooruitgaat richting je doelen.
* PS. Ben je op zoek bent naar suggesties voor een stappenplan om het crisismanagement van jouw organisatie verder te brengen? Vul dan onze quickscan in, dan helpen we je daarbij!