De crisisorganisatie is een term die gebruikt wordt om de organisatiestructuur ten tijde van een crisis aan te duiden. Deze structuur kan afwijken, waardoor medewerkers andere rollen hebben of taken uitvoeren in vergelijking met hun dagelijkse werkzaamheden. Dit kan natuurlijk zorgen voor chaos. Het is daarom van belang om de structuur van een crisisorganisatie, ofwel het organogram in de voorbereidende fase vast te leggen.
De volgende vraag is dan natuurlijk: Hoe kun je de structuur van een crisisorganisatie bepalen en waar moet je op letten?
Hieronder is een grove structuur (voorbeeld) van een crisisorganisatie weergegeven. Bovenaan staat het crisismanagementteam en daaronder staan de verschillende operationele teams. Welke operationele teams er worden opgenomen in de organogram, is natuurlijk afhankelijk van uw organisatie.
Voor het bepalen van zowel de grove structuur van uw crisisorganisatie als de meer gespecificeerde crisisorganogram kunnen de onderstaande stappen genomen worden:
Voor meer informatie over de hoe, wat en waarom, klik hier voor het artikel. Mocht je liever de video bekijken, dan kun je deze vinden door hier te klikken. Ook hebben wij een voorbeeld crisismanagementplan beschikbaar gemaakt. Klik hier om het Template Crisisplan te downloaden.
Voor het vastleggen van de structuur van je crisisorganisatie kun je vervolgens verschillende tools gebruiken. Aan de linkerzijde ziet je een screenshot afkomstig uit een demo-omgeving binnen CrisisSuite.
De discipline is een afdeling waar iemand toe behoort of de rol die iemand bekleed ten tijde van een crisis. Binnen een discipline kun je zien wie er lid is van de discipline en tot welke teams behoren. De teams zijn bijvoorbeeld het crisismanagementteam of de operationele teams binnen de crisisorganisatie.
Wil je volledige video zien over het structureren van een crisisorganisatie door middel van tooling? Klik dan hier.