Hoe zorg je ervoor dat jouw crisisorganisatie het crisisplan goed gebruikt tijdens een crisis? In deze video geef ik je tips voor hoe je jouw crisisplan van papier naar actie brengt.
Het start natuurlijk altijd met bewustwording. Laat de leden van jouw crisisorganisatie weten dat er een crisisplan is en wat daarin staat. Vertel hen ook waarom de organisatie een crisisplan heeft, zodat het belang van dit plan helder is voor iedereen.
Het is nóg mooier als je de leden van jouw crisisorganisatie kunt betrekken tijdens het ontwikkelen van het crisisplan. Vraag hen bijvoorbeeld wat zij hierin terug zouden willen zien. Vraag ze ook om feedback op conceptversies van het plan. Zo zorg je ervoor dat zij zich betrokken voelen en dat het niet alleen ‘jouw document’ wordt.
Overweeg om je crisisplan te splitsen in een beleidsdeel en een actiegericht deel. Het actiegerichte deel bevat bijvoorbeeld taakkaarten, schema’s en voorbereide acties waar men tijdens een crisis direct mee aan de slag kan.
Zorg ervoor dat het crisisplan altijd up-to-date beschikbaar is. Papieren plannen zijn lastig actueel te houden, dus doe dit bij voorkeur digitaal.
Het is belangrijk dat alle leden van de crisisorganisatie weten waar zij het plan kunnen vinden. Om te voorkomen dat men moet zoeken in een uitgebreid crisisplan, kun je het beste het plan opknippen in onderdelen. Taakkaarten kunnen bijvoorbeeld als losse documenten worden opgeslagen. Met crisismanagementsoftware, zoals CrisisSuite, kun je ervoor zorgen dat de juiste crisisdocumenten beschikbaar zijn voor degenen die ze nodig hebben voor hun specifieke crisisrol.