Als je verantwoordelijk bent voor crisismanagement heb je een uitdagende rol. Het is jouw taak om de crisisorganisatie goed voor te bereiden, zodat men weet wat er gedaan moet worden, wanneer er een crisis uitbreekt.
Bij het voorbereiden moet je met veel verschillende facetten rekening houden. Dat maakt crisismanagement behoorlijk complex. Zeker wanneer het een nieuw vakgebied voor je is, kan het een flinke uitdaging zijn om invulling te geven aan je rol. Waar moet je beginnen?
Je wilt voorkomen dat je tijdens een crisis ontdekt dat je voorbereiding tekort schiet. Idealiter gebruik je een checklist of een stappenplan als leidraad om de voorbereiding vorm te geven. Zo kun je goed beoordelen waar je staat en wat je volgende stap zou moeten zijn. Dit voorkomt vervelende verrassingen tijdens een crisis.
Om jou als crisisprofessional te ondersteunen, hebben wij zo’n leidraad ontwikkeld. Het Merlin Crisismanagement Volwassenheidsmodel (MCV) helpt nieuwe én ervaren crisisprofessionals om inzicht te krijgen in het huidige niveau van volwassenheid van hun crisisorganisatie.
Het Merlin Crisismanagement Volwassenheidsmodel laat je alle bouwstenen van crisismanagement zien en doet een suggestie voor de volgorde waarin je deze bouwstenen op orde moet brengen.
Als startpunt hebben we de bouwblokken gebruikt die elke crisismanagement-methodiek en -theorie gemeenschappelijk heeft. Wij hebben deze bouwblokken aangevuld met bruikbare bouwstenen uit leidraden, ISO-standaarden en onze eigen ervaring bij het begeleiden van meer dan 150 crisisorganisaties.
De bouwblokken hebben we op volgorde gezet op basis van afhankelijkheden. Sommige blokken kun je logischerwijs maar op een manier na elkaar doen. Zo kun je onmogelijk de juiste personen alarmeren als je de rollen binnen jouw crisisorganisatie niet op orde hebt.
De overige bouwblokken hebben we op basis van onze eigen ervaring op volgorde gezet.
Wij hebben in meer dan 150 crisisorganisaties meegekeken en daarbij hebben we kunnen zien wat werkt. Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, maar de best practices hebben we meegenomen in het model.
Om het model praktisch bruikbaar te maken, hebben we ons beperkt tot crisismanagement. Crisiscommunicatie en bedrijfscontinuïteit zijn (voor nu) buiten de scope gelaten.
Dit model is niet in beton gegoten. En het heeft ook niet als functie om elk ander model overbodig te maken. Het is onze ‘best effort’ om een standaard te maken die elke crisisprofessional kan gebruiken als leidraad om zijn crisisorganisatie naar het volgende niveau te brengen.
Je kunt het MCV zien als een routekaart met logische stappen om van A naar B te komen. Eerst bepaal je voor jezelf welke onderdelen je al goed hebt ingeregeld. Dat is waar je nu staat. Vervolgens bepaal je je ambitie niveau. Waar zou je willen staan? Je kunt nu eenvoudig de volgende stappen in het model één voor één invulling geven.
In een volgend artikel leggen we uit hoe je het model in de praktijk kunt gebruiken.